Sammenlign priser og se om forbrukslånet ditt har en for høy rente

Å sammenligne priser er alfa-omega når du skal finne de billigste forbrukslånene. Dette gjelder i høyeste grad om du vurdere å refinansiere. Et nytt lån med lavere renter kan by på store besparelser. Les videre om når det lønner seg å bytte bank, og hvordan du går frem.

Vær kostnadsbevisst når du tar et endelig valg

Det er egentlig merkelig at ikke flere skifter bank oftere, enten det dreier seg om boliglån, billån eller lån til forbruk. Mange av oss er prisbevisste på småting, men glemmer å shoppe rundt på områder der det er virkelig gjelder. Prisene på kreditt kan være ekstremt høye, og særlig hvis det påløper inkassogebyr og andre utgifter.

Lån er definitivt et område der det er både enkelt å finne bedre tilbud, og mange kroner å spare. I prinsippet vil det alltid lønne seg å refinansiere så lenge nye rentebetingelser er lavere enn de gamle.

Nå må man riktignok ofte betale et nytt etableringsgebyr når man skifter bank, men denne summen er normalt såpass lav at det likevel vil lønne seg. Dessuten øker konkurransen om kunder som vil refinansiere.

Det medfører at betingelsene bankene tilbyr blir bedre, spesielt når det er snakk om kunder som er betalingsdyktige. Noen banker har allerede begynt å kutte etableringsgebyr, og ofte ser vi lavere rentebetingelser enn tidligere på lånene som brukes til refinansiering.

Lønner det seg for deg å refinansiere forbrukslånet ditt? Gjør slik:

  • Skaff deg oversikt over hva totalkostnadene er på lånet for resterende lånetid.
  • Innhent tilbud for tilsvarende lånesum som det restgjelden din er på.
  • Ta med i beregningen et eventuelt nytt etableringsgebyr.
  • Bytt bank dersom du sparer penger.

Mye å spare om du har flere lån

Regnestykket blir som regel enda mer lukrativt dersom du har flere mindre lån som kan refinansieres. Smålån og mikrolån har nesten alltid betydelig høyere renter enn et større forbrukslån. Dyre forbrukslån har ført til mye kritikk av bransjen, men det er kun en myte at alle banker krever renter på 39,68%, slik som nevnes i den ovenstående artikkelen.


Det finnes i dag flere lån som tilbys med renter ned mot 7% (effektivt), enda det tilhører unntakene. For å få slike renter må du ha veldig solid kredittverdighet.

Det er ikke uvanlig at folk halverer rentekostnadene når de samler flere smålån, og baker de inn i et nytt forbrukslån. I tillegg til å spare på rentene, reduseres også antallet termingebyrer til kun ett enkelt. I beste fall, og med rett bank, slipper du faktisk også dette ene gebyret.

Her er to banker med null etableringsgebyr for spesifikke lån:

  • Bank Norwegian – helt gebyrfritt lån til refinansiering, uansett lånesum.
  • Santander Consumer Bank – helt gebyrfritt lån til refinansiering for lånesummer inntil 70 000 kroner.

Har du kredittkort i tillegg?

Mange som sliter med dyre smålån, har også kostbar kredittgjeld på toppen. Rentene på kredittkort er heller ikke til å kimse av.

De billigste kortene ligger på rundt 17%, mens et dyrt kort har renter på opp mot 40%. Store forbrukslån har så å si alltid betydelig lavere renter enn dette.

Der starter de nominelle rentene på omtrent 7,5%, noe som er oppnåelig dersom du har god betalingsevne og høy kredittscore. Selv med dårlig kredittscore vil du neppe komme over 15% i renter på et forbrukslån av en viss størrelse. Du finner flere interessante detaljer om prisene på kredittkort hos Finansportalen.no.

Nedbetalingstid når du erstatter eksisterende gjeld

De nye reglene fra Finanstilsynet sier at et standard forbrukslån ikke kan ha lengre enn fem år nedbetalingstid.

Denne regelen gjelder imidlertid ikke for lån som refinansieres. Her er retningslinjene at det nye lånet kan ha like lang nedbetalingstid som lånet som skal refinansieres. Har du flere lån som skal innløses, vil lånet med lengste nedbetalingstid kunne legges til grunn. Maksimal nedbetalingstid kan likevel ikke overstige 15 år.

Dette gir anledning til å redusere de månedlige avdragene dersom man har mulighet til en lengre nedbetalingstid. Det lønner seg riktignok ikke på sikt, men for personer med trang økonomi kan et slikt grep være til god hjelp.

Kjempelett å hente inn prisanbud

Å innhente tilbud på lån til refinansiering er akkurat like enkelt som for vanlige forbrukslån. Du finner begge låneformene i de samme bankene, og søknadsprosessen er nesten helt lik.

Det eneste som er forskjell er at du oppgir hvor du har gjelden som skal refinansieres, samt summen det er snakk om i hvert enkelt tilfelle. Den nye banken din vil dermed kunne innfri gjelden på dine vegne, etter at du eventuelt får innvilget et refinansieringslån.

Du finner mer info om akkurat denne biten ved klikke deg inn her – forbrukerlan.wordpress.com.

Spar tid med en finansagent

En enkel måte å spare tid på innhenting av tilbud er å bruke en finansagent. Disse selskapene har ikke anledning til å kreve betaling fra søkeren for tjenestene deres. Søknader som går via agenter er også uforpliktende, på samme vis som om du søker selv direkte til bankene. Å bruke en finansagent har i all hovedsak to fordeler.

  • Du får mange tilbud basert på kun én søknad.
  • Du øker sjansene for gode rentetilbud.

Her er fem av de mest brukte finansagentene for forbrukslån og lån til refinansiering:

  • Lendo – innhenter inntil 16 tilbud på lån.
  • Sambla – innhenter inntil 11 tilbud på lån.
  • Zmarta – innhenter inntil 19 tilbud på lån.
  • Aconto – innhenter inntil 15 tilbud på lån.
  • CompareKing – innhenter inntil 15 tilbud på lån.

Author: admin